tisdag 17 oktober 2017

Hjärtkontroll - CHECK

När jag väntade Emil fick jag havandeskapsförgitning.......... redan i vecka 13 hade jag förhöjt blodtryck och i vecka 22 blev jag sjukskriven och beordrad vila..... Jag förstod aldrig hur farligt det faktiskt är för mamman..........!!!

Efter födseln gick det inte helt ner.... men låg bara lite högt. Sen när jag började arbeta deltid hade jag en HELT fruktansvärd arbetssituation....... och blev till slut sjuk!! Stressreaktion kallade vården det....... men jag skulle nog själv diagnosticera det mer som  utmattningssyndrom. En konsekvens av detta var högt blodtryck. Då hade jag haft förhöjt blodtryck under en längre period och det finns högt blodtryck i min familj både på mammas och pappas sida. Dr diagnosticerade detta som kroniskt högt blodtryck och jag började medicinera. 

Dvs jag har nu haft högt blodtryck i dryga 12 år, även om det periodvis varit mycket bra reglerat. Min Dr "specialist i Internmedicin" har reglerat min medicinering med utgångspunkt i att jag är en "långdistansare" och han har sagt att det inte finns några som helst hinder för att jag skulle kunna träna för långdistans.  Efter detta har vi fått ändra dosen 3 gånger, varav senast nu i våras.  Den sista medicinjusteringen fick vi göra efter att vi noterat att jag fått ytterligare höjning av trycket. 

Detta gjorde mig mycket orolig....... jag menar...... jag har lagt om min livsstil- jag äter mycket nyttigare -jag har gått ner i vikt- jag medicinerar OCH motionerar regelbundet. DR "specialist i internmedicin" säger att detta inte är farligt och det finns absolut inga hinder för min träningsmängd..... jag MÅSTE bara var noga med Elektrolyterna....... o att dricka rent vatten utan salter/mineraler är uteslutet, (eftersom mna mediciner är vätskedrivande och jag kan hamna i koma om jag inte tillför tillräckligt och dessutom sköljer ut salterna med "vanligt" vatten) 

Som jag nämnde innan har det funnits en he del hjärtproblem i min släkt och mitt blodtryck sägs vara kroniskt och genetiskt! Dessutom ifrågasätter många människor  ofta min träningsmängd i förhållande till mitt höga blodtryck- "Det måste ju vara skadligt......"!!! Allt detta sammantaget.... har gett mig stor oro..... visst mitt blodtryck har varit välreglerat under långa perioder, men det går ju inte att bortse i från att det skett en höjning nu och DET GER MIG STOR ORO!!!! 

All medicinsk kunskap jag har fått från mitt jobb och alla artiklar om folk som drabbats av diverse hjärtproblem - har inte direkt hjälp min hypokondri..... SUCK!! Generellt har min hypokondri blivit mycket bättre sen jag började jobba på Försäkringskassan...... men ändå...... nu var det liksom FÖR MÅNGA faktorer som etsade sig fast i min hjärna....!!! Jag har tidigare fått göra 3 EKG o de har ju alltid varit bra....... MEN EKG är ju liksom en ögonblicksbild just för den stunden!! Vid mitt senaste besök hos DR "specialist i Internmedicin", diskuterade vi detta mycket ingående. Han menade att jag har bara bra värden vid ALLA de blodprov han tagit inklusive lågr kolestrålet, att jag är sund och tränar vilket bara är bra för mig!! Han säger att riskerna inte är högre för mig än ALLA andra..... MEN om jag INTE  tränar kommer blodtrycket bli ännu sämre!! Träning är bra för mig!! 


Alltså jag hör vad han säger - MEN -hur kan han veta att mitt hjärta inte har tagit skada av ibland väldigt långa perioder med förhöjt tryck?? O alla mina genetiska "förbannelser"??  O mitt hårda tränande?? Han tittar på mig o säger....... Ditt hjärta är friskt, din träning är bra för dig och du är väl knappast i samma fysiska form som dina släktingar!! MEN problemet sitter i din hjärna!!! Suck jo jag vet.....!!! SEn säger han de magiska  orden..... -"Skulle du må bättre om vi undersökte ditt hjärta noggrant med ett ultra ljud"!!! O ja -Gud ja!! Ok... Så snälla Dr "specialist i internmedicin"  skickar en remiss för ultraljud av hjärtat!! Jag får svar från Fysiologiska kardiologi avdelningen att vänta tiden är 5 månader!!! 5 MÅNADER -himmel!! Men alltså jag vill inte vänta så länge så jag anmäler mig till avbokningslistan och i torsdags ringde de mig och frågade om jag kunde komma dit som i dag, tisdagen den 17 oktober. 

JAG hade avbokat ALLT i hela världen för detta........ !! MEn suck HELGEN har varit rätt tuff mentalt.... trots att jag försökt roa mig med andra saker...... som Ironman på Hawai  och mitt lopp i Jönköping. 

Så i dag...... ÄNTLIGEN!!! Jag kom till Fysiologiavdelning och det kommer en kvinna och hämtar mig. Hon berättar att hon jobbar som läkare på medicinkliniken men att hon nu ska utvecklas och vill gå över till Fysiologisk kardiologi. Så hon undrar om det är ok att hon gör min undersökning under handledning av sin proffsiga handledare!! Det måste vara MIN TURDAG!!! Detta betyder ju att jag kommer bli VÄLDIGT grundligt undersökt!! De säger att undersökningen normalt tar 30-60 minuter men att det kan ta lite längre tid eftersom hon är under upplärning. HELT ok jag har all tid i världen, om jag får en extra grundlig undersökning, hahahhahahah!!! Undersökningen startar och jag kan inte sluta o glo på bilderna även om jag liksom inte fattar nada av dem........ de första minuterna väntar jag nästan att få se en lite baby hahhahahha. Men jag får förklarat att de tittar på mina kamrar, klaffar, aorta, lever och lunganslutningar osv!! Jaha det var grundligt..... (det kanske ALLTID går till så hahhahah)!! Efter ca 1 timme och 10 minuter bedömer de att de är klara. Då har Dr "Under upplärning" gjort många bilder och sen har Sköterska proffs gjort några extra för de vinklar som inte blivit helt bra första gången. De hade även gjort en rad mätningar utifrån bilderna. O då säger de  -  Nu är vi klara men vår DR ska komma och titta på bilderna och ge dig en kort första bedömning.......!! Alltså DET var ju ännu bättre!! I min kallelse stod att svaret skulle skickas till min inremiterande DR!! När vi väntar på Dr "Fysiologen", frågar DR "Under upplärning"  vem som är min läkare och när jag säger VEM det är säger hon O DÅ är du i bra händer, han är jätte duktig på sitt område!! Sen frågar hon om min medicinering och jag berättar om det samt om min träning! Hon säger att den kombinationen låter bra i aspekten att jag tränar så mycket. Men inget annat var ju att vänta av DEN väldigt duktiga läkaren!! Dock tyckte hon det var konstigt att han inte gjorde ultraljudet själv..... !! MEN Det misstyckte inte jag..... Denna varianten var väl jätte bra hahhahahah!!

Ok så dörren öppnas o Dr "Fysiolog" kliver in i rummet!! De har pratat om honom innan när de gjorde bilderna och man kunde utläsa att Sköterska proffs har VÄLDIGT höga tankar om honom!! Jag läser på hans namnbricka  DR"Överläkare Fysiolog"!! Dr "överläkare Fysiolog" tittar på mina bilder och säger att han måste göra några till....... jag vet inte om han avläser min panik i ansiktet för han säger: ALLT SER BRA UT, men vi behöver göra några bilder bättre i lärande syfte!! Alltså han hade fått göra 100 bilder till om det hade behövts för att kunna utesluta eventuella problem!!   

Jag sätter mig upp och då säger han att det ser ok och normalt ut och att vi är klara nu, men att han och Dr "under upplärning" ska gå igenom bilderna mer ingående nu, innan de skickar svaret till min läkare. Jag tänker att det i alla fall inte framkom några direkta abnormiteteter och att jag nu kan släppa den stora oron, sen hoppas jag ju förstås att det inte framkommer några andra problem efter att de gått igenom bilderna mer noggrant............ iiihhhhii!!! Bilderna verkade i alla fall inte uppvisa några slitage skador pga mitt höga blodtryck som skulle klassa mig som mer riskperson än alla andra!!!!

Ja vad ska jag säga...... min hypokondriska hjärna har intagit ett viloläge och min oro är borta som i ett vinddrag!!! Jag tänker 2 läkare, varav en Överläkare Fysiolog och en van sköterska proffs borde ju ha titta avvikelse och informerat mig om dem.......!! 

Jag firade glädjen med att åka till simhallen...... för höstens första simpass inne - En stege a 1700m, 200 uppvärmning sen 100+200+300+400+500 och sen 50m "avbad"!!! Det kändes jätte bra att vara tillbaka i simhallen!!  Hmmmm ja efter Vidösternsimmet har simningen legat i något av en dvala..... jag har helt enkelt inte haft lust.... ja om man bortser från simningen på lägret med Clas Björling!! Men nu var det riktigt skönt och jag jag hade inte tappat "simningskonditionen" helt!! Simning, dusch, bastu och sen inkrämning med min underbara Bulgariska Rosecreme!! 




I all glädje glömde jag bort hungern......... 3 veckan med "fastetisdag"!! Inga problem i dag...... ja om man då inte räknar att det blev super brottom till Emils barmarks-skidträning och att jag då inte hann äta som planerat- men jag hann koka en god grönsakssoppa o ta med mig!! Den var fortfarande varm och god när vi kom till Virserum!!! Hahahhahahah nästa vecka ska jag planera middagenlite bättre!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar